• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • ЦИВІЛЬНА ОБОРОНА

/Files/images/Схеми-по-ЦЗ-1.jpg

/Files/images/Схеми-по-ЦЗ-2.jpg

/Files/images/Схеми-по-ЦЗ-3.jpg

Правила безпеки під час перебування на водних об'єктах

Заходи безпеки при купанні

  • Купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання.

  • Плавати у воді можна не більше 20 хвилин, причому цей час слід збільшувати поступово, починаючи з 3-5 хвилин.

  • Не можна пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. При різкому охолодженні у воді настає рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання.

  • Забороняється входити у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

  • Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з поступовим ухилом та твердим і чистим дном.

  • У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях.

  • Не запливати далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил.

  • У водоймах з великою кількістю водоростей потрібно намагатися плисти поблизу самої поверхні води, не робити різких рухів, щоб не заплутатись.

  • Якщо ж руки або ноги заплуталися в стеблах, необхідно зупинитися (прийняти положення "поплавка", "спливання") і звільнитися від них.

  • Дуже обережно плавайте на надувних матрацах і надувних іграшках. Вітром їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею - захлеснути, із них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.

  • Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Не можна плавати з трубкою при сильних хвилях!


Що робити, якщо на ваших очах тоне людина?

Негайно оцініть обстановку та подивіться, чи немає поруч рятувального засобу? Ним може бути все, що збільшить плавучість людини і що ви в змозі до неї докинути.

Уміння надати допомогу при нещасних випадках потрібне кожній людині. Особливо складно це робити без використання рятувальних засобів (човнів, катерів та ін.). Якщо ви кинулися на допомогу, то треба максимально враховувати плин води, вітер, відстань до берега. Наближаючись, намагайтеся заспокоїти і підбадьорити плавця, що вибився із сил. Якщо це вдалося і постраждалий може контролювати себе, він повинен триматися за плечі свого рятівника. Якщо ж постраждалий не контролює своїх дій - поводитися з ним треба жорстко, не даючи йому впасти у стан паніки.

Елементарна техніка рятування

Підпливши до потопаючого, треба пірнути під нього й одним із прийомів захоплення (класичний - узявши. за волосся) транспортувати до берега.

У випадку, якщо потопаючому вдалося схопити вас за руки, ноги або шию, звільняйтеся і негайно пірнайте. Інстинкт самозбереження змусить потерпілого вас відпустити. Якщо ж він уже занурився у воду, не припиняйте спроб знайти його там.

Коли потерпілого витягнуте на берег, основну увагу слід звернути на колір шкіри, дихання, серцеву діяльність, рефлекси очей, ширину зіниць. Допомога надається залежно від його стану.


Правила користування катерами та маломірними суднами

Вихід маломірних (малих) суден у плавання дозволяється за:

  • сприятливих погодних умов;

  • технічної справності судна;

  • наявності устаткування та спорядження, перелічених в документах класифікаційного товариства;

  • наявності діючих суднових документів та відповідного свідоцтва (диплома) на право керування судном.

Судноводії маломірних (малих) суден зобов'язані:

  • забезпечувати безпеку плавання судна та пасажирів;

  • уміти своєчасно надавати допомогу потерпілим на воді;

  • доставляти потерпілих на воді в лікувальні заклади;

  • при погіршенні гідрометеорологічних умов переходити до укриття..

У разі аварійного випадку з маломірними (малими) суднами необхідно скласти акт про випадок, додавши до нього відповідну схему руху та повідомити найближчий підрозділ Держфлотінспекції України.

Під час плавання на безпалубному маломірному (малому) судні пасажири та члени екіпажу повинні бути одягнені в рятувальні нагрудники (жилети).

Судноводіям маломірних (малих) суден забороняється:

  • виходити в плавання без дозволу компетентних органів, на судні, що не зареєстроване у встановленому порядку, не має відповідних номерних знаків на бортах, не пройшло своєчасно технічний огляд;

  • виливати за борт відходи паливно-мастильних матеріалів та викидати сміття;

  • здійснювати плавання в районах, що заборонені для руху маломірних (малих) суден, без дозволу Верхньодніпровського регіонального представництва Держфлотінспекції України;

  • керувати судном у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння
    будь-якого ступеня, а також у хворобливому стані, який може призвести до
    втрати орієнтації;

  • передавати керування судна особам, що перебувають у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння будь-якого ступеня;

  • перевозити пасажирів, що перебувають у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння будь-якого ступеня;

  • порушувати норми пасажиромісткості та вантажопідйомності судна;

  • керувати судном, не маючи при собі відповідного свідоцтва або диплома;

  • здійснювати рух за видимістю менше 500 метрів;

  • ставити на якір у межах суднового ходу (фарватеру);

  • заходити на акваторії пляжів та місць, відведених для відпочинку та проведення тренувань спортивних суден;

  • маневрувати або зупинятися поблизу суден, що не є маломірними (малими);

  • зупинятись біля пасажирських або вантажних причалів на дистанції ближче ніж 200 метрів;

  • виходити на судновий хід (рекомендований курс, встановлену смугу . руху), якщо видимість менше 1000 метрів, а вітрильним судам, крім того, і в темний час доби;

  • здійснювати рух швидкісних суден, якщо видимість менша 1000 метрів;

  • швартуватись до плавучих навігаційних знаків; перевозити вибухо та вогненебезпечні вантажі;

  • купатись з борта судна, яке не обладнане для цього.

У всіх випадках, що не передбачені цими Правилами, судноводії повинні вживати всіх можливих заходів, що диктуються практикою судно володіння або особливими обставинами, для забезпечення безаварійного плавання.

ПЛАН

заходів щодо запобігання, реагування і припинення

терористичних актів та мінімізації їх наслідків у

дошкільному навчальному закладі № 36 «Берізка»

Заплановані заходи Термін Відповідальний Відмітка про виконання
1 Переглянути план роботи ДНЗ № 36 у частині організації роботи з безпеки життєдіяльності учасників під час навчально-виховного процесу, в яких передбачити заходи з попередження травм і нещасних випадків у дітей під час навчально-виховного процесу та в побуті і заходи щодо їх попередження, звернувши особливу увагу на роботу з упередження терористичної загрози. до 28.08.2016 Завідувач Іванова І.В., в-методист Боговіс О.О. Виконано
2 Провести нараду працівників щодо забезпечення заходів із безпеки життєдіяльності та цивільного захисту учасників навчально-виховного процесу в умовах виникнення надзвичайних ситуацій. 28.08.2016 Завідувач Іванова І.В.
3 Створити службу безпеки життєдіяльності, призначити чергових працівників, які обходять територію та приміщення закладу на наявність невідомих підозрілих речей - сумок, пакетів та інших предметів. 30.08.2016 Завідувач Іванова І.В. Виконано
4 Посилити контроль та обмежити доступ на територію дошкільного навчального закладу сторонніх осіб Постійно Завідувач Іванова І.В.
5 Організувати проведення систематичних обходів і оглядів навчальних закладів і прилеглої до нього території з метою своєчасного виявлення підозрілих предметів Постійно Відповідальні особи: Казанцева О.Т., Хімій Ю.П., сторожа
6 Перевірити наявність всіх необхідних документів системи цивільного захисту. 28.08.2016 Завідувач Іванова І.В. Виконано, доповнення матеріалів
7 Перевірити стан евакуаційних виходів і безперешкодний доступ до них для проведення евакуації 25.08.2016 Завідувач господарством Саєнко А.В. Виконано
8 Провести тренувальне заняття в дошкільному навчальному закладі щодо забезпечення захисту дітей від надзвичайних ситуацій природного характеру. 21.09.2016 Завідувач Іванова І.В., в-методист Боговіс О.О., завгосп Виконано
9 Додержуватися плану проведення евакуації учасників н-в процесу. За планом Завідувач Іванова І.В. Під час евакуації
10 Провести інструктажі з персоналом з питань безпеки життєдіяльності під час участі у масових заходах. 29.08.2016 27.02.2016 Завідувач Іванова І.В. Виконано, Наступні у лютому
11 Здійснити розроблені заходи просвітницького і виховного характеру для учасників н-в процесу щодо дотримання правил внутрішнього розпорядку і вимог законодавства з метою запобігання, реагування і припинення терористичних актів. Протягом навчального року Завідувач Іванова І.В., в-методист Боговіс О.О.
12 Провести роз'яснювальну роботу з вихованцями, працівниками, із батьківською громадськістю за участю співробітників Державною службою з надзвичайних ситуацій. Протягом навчального року Завідувач Іванова І.В., в-методист Боговіс О.О.
13 Провести огляд куточків ЦЗ (поновити наочні матеріали) 31.08.2016 В-методист Боговіс О.О. Виконано
14 Організувати і провести: інформування учасників н-в процесу про дії під час екстремальних та надзвичайних ситуацій; моделювання безпечної поведінки в умовах надзвичайних ситуацій «Твої дії в разі небезпеки», «Поведінка у бомбосховищі»; групові консультації на тему: «Дії у разі травматизму, способи надання само-, взаємодопомоги» Згідно плану заходів В-методист Боговіс О.О.
15 Розповсюдити серед персоналу пам'ятку із правил поводження із виявленням підозрілих вибухонебезпечних предметів. 30.08.2016 В-методист Боговіс О.О. Виконано
16 Провести інструктивні заняття з персоналом про порядок дій при прийомі телефонних повідомлень з погрозами терористичного характеру і правилах поводження з письмовими анонімними матеріалами 09.09.2016 В-методист Боговіс О.О. (педперсонал), завгосп Саєнко А.В. (техперсонал) Виконано

Інформація

про виконання заходів щодо запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків

по дошкільному навчальному закладу № 36 «Берізка» комбінованого типу Мелітопольської міської ради Запорізької області на 2016 рік

1. 28.08.2016 проведена нарада працівників щодо забезпечення заходів із безпеки життєдіяльності та цивільного захисту учасників навчально-виховного процесу в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

2. Розроблені заходи з попередження травм і нещасних випадків у дітей під час навчально-виховного процесу та в побуті і заходи щодо їх попередження, зроблений акцент на роботу з упередження терористичної загрози.

3. Перевірено наявність всіх необхідних документів системи цивільного захисту в навчальному закладі.

4. Оновлено плани евакуації учасників навчально-виховного процесу та обслуговуючого персоналу у дошкільному навчальному закладі та перевірений стан евакуаційних виходів з безперешкодним доступом до них для проведення евакуації

5. Проведено інструктажі з персоналом з питань безпеки життєдіяльності під час участі у масових заходах, перебування людей у натовпі тощо.

6. Проведено роз'яснювальну роботу з вихованцями, працівниками навчальних закладів та батьківською громадськістю, щодо правил поведінки у випадку виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів.

7. 21.09.2016 р. проведено тренувальне заняття в дошкільному навчальному закладі щодо забезпечення захисту дітей від надзвичайних ситуацій природного характеру.

8. Поповнено та оновлено куточки ЦЗ та наочні матеріали для використання у просвітницькій роботі.

9. Організовано та проведено:

- інформування учасників навчально-виховного процесу про дії під час екстремальних та надзвичайних ситуацій;

- групові консультації для батьків на тему: «Твої дії в разі небезпеки» (вихователі), «Дії у разі травматизму; способи надання само- та взаємодопомоги» (сестра медична старша).

10. Розповсюджена пам’ятка із правил поводження із виявленими підозрілими вибухонебезпечними предметами, у тому числі замаскованими під них речами

11. Проведено практичне заняття з персоналом про порядок дій при прийомі телефонних повідомлень з погрозами терористичного характеру і правилах поводження з письмовими анонімними матеріалами.

12. Систематично проводиться обхід і огляд навчального закладу і прилеглої до нього території з метою своєчасного виявлення підозрілих предметів і запобігання закладки вибухових пристроїв та виявлення сторонніх осіб, що виявляють підвищений інтерес до території та закладу.

13. Регулярно проводиться перевірки підсобних приміщень і територій, не допускається перекриття шляхів евакуації людей і транспорту.

14. Бомбосховище моторного заводу за адресою Грушевського 46, яке можна використовувати як тимчасові укриття, приведено у готовність. Укладено письмову домовленість.

Завідувач І.В. Іванова

Кiлькiсть переглядiв: 2997

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Жовтень 2021 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031